Nya WLTP-certifieringen ger biltillverkarna panik

Kommer fossilfordon överleva elbilarna?

Kan det till och med vara så att flera traditionella fordonstillverkare inte klarar sig över de närmaste 5-6 åren??

Enligt TT med flera medier: EU:s nya utsläppstester av bilar, WLTP, ställer till det för många tillverkare. Bilmodeller som inte certifierats enligt de nya normerna får inte säljas i Europa efter 1 september. Många försöker nu tömma lagren så fort som möjligt medan andra tvingas dra ner på produktionen.

Volkswagengruppens ledning gjorde till exempel redan i juni klart att de minskar produktionen med 250 000 bilar för att inte få för stora lager, skriver Automotive News Europe

Men vaddå? Inte kommer de att gå i konkurs?

Att de skulle gå så långt som att flera inte klarar konkurrensen är inte helt taget ur luften. Några av uppstickarna på helektriska fordon har kommit mycket långt. Några få har redan tagit ett starkt grepp om marknaden och en av tillverkarna har på bara de fem senaste åren fullständigt raderat vissa tillverkares möjligheter att helt enkelt ta in försprånget.

Situationen liknar den som rådde under början av 80 och 90-talen. När datorindustrins giganter slogs om herraväldet handlade striden inte om vilken produkt som var bäst. Det var hur man implementerade och använde den teknik som vi tar som självklar idag.

Felet konkurrenterna gjorde var att stirra sig blinda på hur resten av marknaden gjorde. Det gav tex. Apple en gratis-chans i slutet av 90-talet. De lanserade det ganska enkla och kreativa tänkandet: ”Think different”. Sedan dess har de nästan helt dominerat (tidvis) kreativ och effektiv produktutveckling inom datorbranschen.

Bilindustrin vågar inte ta risken att göra ”annorlunda”. Branschen är gigantisk med tusentals underleverantörer de har långvariga kontrakt och affärsrelationer med sedan väldigt lång tid. Och när det gäller batterileveranserna, då har de REDAN bekymmer.

När en tillverkare gör precis tvärt-om, och dessutom klarar av att producera egna mjukvaror och hårdvara som dessutom passar flera olika nivåer av modellserier ligger många i branschen faktiskt illa till.

 

Här ser man att ett stort antal av tillverkarna redan stoppat produktionen av vissa modeller.

http://www.vimmerbytidning.se/nyheter/biltillverkarna-har-problem-med-nya-tester-om5409878.aspx

https://www.sydsvenskan.se/2018-08-11/biltillverkarna-har-problem-med-nya-tester