Alla vill ha, elbil nu!

Vi kan nu i rask takt räkna in flera koncept och färdiga elbils-planer från de traditionella fordons-tillverkarna då dessa tvingats inse eller redan insett att el-fordon är här för att stanna.
Nu kommer äntligen ett stort antal lanseringar av både koncept-förslag och produktions-klara bilar. 

Men hur kommer det sig att bilindustrin är så långt efter? Redan under nittio-talet lanserades närapå samtidigt, General Motors GM Ev1 och Peugeot 106 Electrique – ingen av dessa blev någon större framgång på grund av teknologiska hinder och batterikapacitet. Stort motstånd från flera håll och oljebranschen gjorde det alltför olönsamt.

Nu vänder dock trenden, ”Fördel elbil”.

Det är till stora delar innovativa företag med nytt kreativt tänkande utanför traditionellt givna ramar som tex TESLA, vilka gjort att det går producera el-fordon i större skala. De traditionella bil-företagen såg TESLA som en verkligt farlig uppstickare. De såg inte att teknologiska framsteg faktiskt erbjuder både innovativt tänkande, lösningar och oväntade, oanade möjligheter.

Det gick ju som bekant så långt att vissa av fossil-bils-producenterna försökte motarbeta VARJE form av lagstiftning lokalt, i storstäder, EU och resten av världen. ”Dieselgate” blev verkligen en rejäl smäll för flera av dem. VW koncernen har idag miljontals osålda diesel-bilar över hela världen till följd.
Resultatet blev istället att de ligger långt efter de företag som vågat sticka ut och utveckla de lösningar som till sist ändå kommer till gagn just för vårt klimat hur de än kämpar emot.
Det är iofs. inte så konstigt, de såg sig vara bäst på att fortsätta utveckla beprövad teknik och såg det som en fara slå sönder beprövade marknadsföringskanaler, säljkanaler, distribitörsnät, underleverantörer, service-led etc.

Service, både tillgång och bekymmer

Traditionella serviceled har haft många fördelar för biltillverkarna, även för underleverantörerna. Men med olika mjukvaror baserade på olika datorer för flera special-komponenter i traditionella fordon blir det mycket komplicerade och dyrare arbeten hos serviceverkstäderna.
Elbilar har inte alls samma behov av service då antalet komponenter är kraftigt reducerade i en elbil, -80%. Mjukvaran uppdateras precis som i Apple iPhone. Gratis och på ett ögonblick, eller när ägaren så önskar. Man kan till och med ge helt andra tjänster som tidigare var helt omöjliga föreställa sig för fordon.

Redan nu sjunker vissa fossil-märken en aning i försäljning då köparna på grund av hårdare avgasregler och skatter runt om i EU väljer att avvakta och just hellre skulle vilja lägga pengarna på elbil så fort de är leveransklara. Elbilens fördelar gör att den verkligen är ett bättre alternativ före en Plug-in hybrid eller bensinbil.

Ett intressant tips är att studera denna helt nya site där du kan räkna ut verkliga kostnaderna jämfört med olika finansierings-lösningar.  Dessutom jämföra totalkostnadskalkyler mellan olika bilar (inte bara Teslor). Se hur mycket man sparar på elbil: www.teslakalkylen.com

”Varför har det dröjt så länge då”?

Batterileverantörerna har varit medvetna om  att efterfrågan skulle öka under lång tid. De bekymmer de ställts inför är, tillgång till råvaror och finansiering av större projekt, typ Northvolt’s projekt tar tid. Nu när efterfrågan har brutit igenom konsumentens medvetande, i form av de allt tydligare klimatförändringarna har efterfrågan från fordons-tillverkarna och förstås oss kunder exploderat. En katapult-effekt de är tagna på sängen av.

Viktigt att tänka för köparen: Det bör finnas laddnätverk utbyggt. Idag är det endast TESLA som har komplett laddnätverk (Distance charging) över hela EU, och världen! De tyska tillverkarna med bla. Porsche, VW, BMW och Mercedes har planer på en gemensam satsning i EU via bland andra Ionity’s laddstationer.
Men tyvärr är det långtifrån utbyggt och Porsche satsar själva hårt på ett eget laddnätverk liknande TESLA’s.
I Sverige har vi numer flera leverantörer som erbjuder distans-laddning och det sker en kraftig utbyggnad. Vi får återkomma kring detta i ett annat inlägg framöver.

Av Håkan Öqvist Uppdaterad 18-12-21

Artikel av AUTOCAR: The 10 best electric cars: https://www.autocar.co.uk/car-news/best-cars/top-10-best-electric-cars

Vilka ”rena” elbilar kan vi då räkna med?
– Inom den närmaste tiden?

AUDI E-tron SVERIGE: https://allatjanstebilar.nyteknik.se/tjanstebilar/artiklar/2018/december/test-audi-e-tron-mer-tradition-an-sensation

Audi E-tron GT: 2020 Drivlina Porsche Taycan. https://www.autoexpress.co.uk/audi/e-tron/105505/new-audi-e-tron-gt-concept-review

BMW i3, BMW i4, BMW i5, BMW IX3 Electric https://www.bmw.se/

Byton EV SUV: 2019 http://www.autocarpro.in/

BYD  Kina  BYD e6

Farady future: 20XX? https://sv.wikipedia.org/wiki/Faraday_Future

Ford, Mustang Ev? 2022 https://auto.ndtv.com

HONDA Urban Ev 2019?: https://teknikensvarld.se/honda-urban-ev-hyllade-elbilen-fangad-ute-i-det-fria/

HUNDAI Ionic electric, HUNDAI KONA electric Nu i SVERIGE https://www.hyundai.se/bilar/kona

Jaguar I-pace SVERIGE: https://www.jaguar.se/

Kia Soul – NIRO EV: https://www.kia.com/se/

Kia eNiro: SVERIGE https://www.nextgreencar.com

Mini E: Detaljer är oklara men ryktas lanseras 2020

NEVS eller SAAB 9-3: https://www.expressen.se/motor/bilnyheter/chefen-om-kopet-av-saab-angrat-mig-manga-ganger/

NIO ES6 https://electrek.co/2018/12/16/nio-es6-electric-suv/

NISSAN Leaf 40 kWh 2018 – NISSAN Leaf 60 kWh 2019. https://www.nissan.se/fordon/fordon-utbud/leaf/priser-specifikationer

Porsche Taycan: 2019, laddnätverk liknande Tesla’s planerat. https://newsroom.porsche.com/

Renault Zoe, Renault Zoe R110 2018 – Renault Twizy, SVERIGE: https://www.renault.se/bilar/personbilar/
https://www.autocar.co.uk/car-review/

Rimac C_Two: 2018/19 http://www.rimac-automobili.com/en/

Rivian 2019: https://en.wikipedia.org/wiki/Rivian
https://products.rivian.com

Skoda Vision E: 2020 https://www.mestmotor.se/recharge/

Sono Motors – Sono Sion: 2019 https://sonomotors.com

Tesla Model 3, SVERIGE –  Beställningsbar! http://teslaclubsweden.se/information/model-3/

Tesla Model S – Model X – (Model Y, 2020?) https://www.tesla.com/sv_SE/

VW e-Golf  – VW e-up, VW I.D. 2020, VW I.D. Cross, VW I.D. Buzz:
Från 2019
https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_I.D.

VOLVO XC40 Electric: 2019? https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/2018-volvo-xc40-–-first-sighting-future-audi-q3-rival

Uniti, – 2019. Svensk el-bil under utvecklinghttps://www.uniti.earth

Wikipedia är annars en bra källa att kolla upp för resten av kommande modeller globalt! OBS! Vissa saknas som tex Audi. Här finns ytterligare en lista: https://insideevs.com/hottest-new-electric-cars-coming-in-2019-2020/