Exklusivt: VUEF har testat och provkört Nissan Leaf 2018!

Intrycken av Nissans nya elbil var framförallt överlag goda, men tyvärr upptäckte vi en negativ egenskap som drog ned pluspoängen ++++!

Innan vi drar det negativa, – kunde vi konstatera att Nissan lyckats höja Nissan Leaf från ett allmängiltigt bruksfordon till en extra nivå. Dessutom är den ett nöje köra med mer kraft (150 hk) och faktiskt relativt tyst trots att vår provbil var utrustad med rejäla dubbdäck. Vår förste förare, klagade lite på vändradien. Kanske är det en vanesak då förare två, tog över ratten och gjorde ett antal lyckade parkeringsövningar. På landsväg är den lugn och stabil. På motorväg kvick som attan och för övrigt utan att visa några överraskningar. Dock hade vi inte möjlighet prova ProPilot Assist (förarassistans – autopilot) då trafikläget inte inbjöd till detta under provkörningen.

Ratt med en hel del knappar till menyerna vid hastighetsmätaren. Det gör helheten lite plottrig!

Nuvarande modell, som efter lite forskande i modellnamnet, faktiskt kom i en förserie som kallades 2.Zero. Detta skapade lite huvudbry, och om en nu skall vara noga så skall den nuvarande modellen alltså heta Nissan Leaf ZE1. Men för att göra det hela enkelt så säger vi rätt och slätt Nissan Leaf 2018 (40 kWh). Det där med kWh är också att tänka på då Nissan planerar uppdatera batteripaketet med en kraftfullare version till 60 kWh vilket kommer att öka räckvidden avsevärt.

Den redan nu välkända ePedal är egentligen inget konstigt alls vilket kan bero på att många beskrivit det som något mer än det egentligen är. Den håller kvar bilen i stillastående utan att du behöver hålla på bromsen och släpper då du gasar iväg. Det fungerar utmärkt till exempel i stadstrafik. Tänk dig att du kommer till en flervägs-korsning med trafikljus där sikten är skymd, att det är antingen uppförs- eller nedförsbacke och du skall samtidigt ha koll på omgivningen. Släpp gaspedalen en aning. Du står helt stilla! Det hjälper dig att bli en lugnare förare (i längden) när din Nissan Leaf håller sig på plats utan att du hela tiden nervöst behöver passa på bromsen. För en manuell fossil-bil behöver du också tänka på växel, koppling och mot-gas! En lättnad faktiskt.
Det många testare missat är att visa hur pedalstället ser ut. Bara bromspedal och gaspedal som på en automatväxlad bil. Det är allt, och ingen växellåda, bara fram och back och P-läge som sköts via en väljare mellan framstolarna.

Ytterligare en fördel är att gaspedalen i sig fungerar som en motorbroms och tar därmed vara på rörelseenergin så fort du släpper gasen. Därmed återladdas batteriet och räckvidden förbättras. Det visar sig i den ganska tydliga skärmen i mitten. Man får fram flera värden i körningen och menyerna nås relativt lätt från ratten. Tyvärr visade sig displayerna vara lite känsliga för infallande solljus. Ibland uppstod reflexer som gjorde att den större skärmen i mitten var svår att läsa av.

Värmen i kupén som ombesörjs av en värmepump kom snabbt och kändes riktigt effektiv utan att påverka elförbrukningen för mycket. (Vår provkörning gjordes i -9°C) I fronten sitter uttag för två olika typer av ladd-kontakter, den ena för snabbladdning med upp till 50 kW. Hemma-laddkabeln var dock bara enfas vilket medför en laddtid på uppåt 20 timmar. En laddbox behövs då om man ska få en rimlig laddtid hemma.

Luckans pinne är ibland irriterande i vägen.

Så det tråkiga. Nissan Leaf är framhjulsdriven och är en uppdaterad traditionell kaross från den förra generationen. Framhjulsdriften har sina fördelar, dock verkar Nissan inte riktigt lyckats kompensera för drivlinans kraft och det gör att Leaf beter sig precis som SAAB 900 gjorde vid kraftigt gaspådrag ut ur kurvor.
Bilen rycker och drar hit och dit, och för ett ögonblick blir den instabil. Spårig vägbana gör det ännu värre. Framför allt beror det på den ganska stora elmotorn framtill, placerad på traditionellt sätt. Lite oklart om batterivikten också bidrar till detta.
Dåligt Nissan!

Exempel på tillval i menyn till vänster om den traditionella hastighetsmätaren

Sammanfattningsvis en riktigt väl fungerande elbil i Golfstorlek med bra räckvidd även vid året runt-bruk och ett klart konkurrenskraftigt pris. Totalt sett synnerligen plånboksvänlig med tanke på den låga driftkostnaden. Frågan är om Nissan klarar att möta efterfrågan.

Nissan-leaf-2018-del-2-med-video-klipp

Här finner du alla nu för Sverige aktuella versioner av Nissan Leaf 2018 samt priser. Glöm inte att dra av supermiljöpremien som reducerar priset med 60 000:-!