Vi har provkört Nissan Leaf 2018! – Del 2 med video-klipp.

VUEF har testat och provkört Nissan Leaf 2018! – Del 2.

RÄCKVIDD:

Räckvidd är svår att uppskatta beroende på hastighet körsätt, yttertemperatur med mera. Dessutom om du kör stad eller motorväg. Om man har full värme i ratt och kupé påverkar det också räckvidden.

https://youtu.be/-QzDYGFaCdM

Vid vårt test var det ca: – 9 grader och solsken. Faktiskt är Nissan Leaf 2018 rätt välisolerad, vi testade stänga av all värme och först efter ett par mil behövde man sätta igång värmen igen. Solskenet just den dagen var klar himmel och det bidrog kanske? Generellt vid normal landsvägskörning är räckvidd ca: 20 mil vintertid och ca 25 sommartid.

LADDNING:

Laddning av Nissan Leaf, är beroende av laddarens effekt. Max laddeffekt vid snabbladdning är 50 kW. Från tomt till fullt batteri tar det ca: en timme. Laddar man hemma via 230 v uttag tar det betydligt längre tid ca: 21 timmar. För att kunna ladda hemma över natten behövs därför en laddbox. Bilen och batteri går att förvärra och övervaka via app i din telefon.  I fronten finns laddanslutningar för Typ 2 och CHAdeMO

EKONOMI

Elbil är en rejäl vinnare när det gäller totalkostnader, upp till ca 50% av en förbrännings-motordriven bil, detta då man slipper de kostnader som förbrännings-motorer dras med. Antalet komponenter i elbilar reduceras också.

Drivmedelskostnad: Vid en körsträcka på 1.500 mil blir det ca: 3000/år. Vid hemmaledning ca: 2 kr milen! Laddinfrastrukturen börjar bli riktigt bra såväl i Sverige som i hela Europa. Även i balkan-länderna går utbyggnaden stadigt framåt.

Servicekostnader: Nissan Leaf har service-intervall upp till 3000 mil, ca: 1900 kr. Över disk blir det lite dyrare. ca: 2000 kr/tillfälle. Man kan också teckna ett serviceavtal.

ÖVRIGT:

KÖREGENSKAPER: Vi tog upp i vårt test det vi upplevde som ett bekant fenomen för framhjulsdrivna fordon när det gäller drivpaketet. Nissan har inte riktigt lyckats kompensera för drivlinans kraft. Vid kraftigt gaspådrag ut ur kurvor rycker det hit och dit, och för ett ögonblick blir den instabil. – Framför allt beror det på den ganska stora elmotorn framtill, placerad på traditionellt sätt. Nyligen bekräftades detta även av en av de första svenska ägarna.

Några ägare har synpunkter på instrumenteringen samt mittkonsolen framtill som de upplever inkräktar på benutrymmet.
Faktum är att det även finns en underlig tunnel på golvet (med lucka) framför baksätet som är lite förbryllade då den inte innehåller något!? I utrustningen går det även att få ett rejält ljudpaket som dock stjäl onödig yta i bagageutrymmet.

I övrigt får nya Leaf väldigt goda recensioner. Vi upplevde den som perfekt för den mindre barnfamiljen och dessutom väldigt lättkörd, där bidrar ePedal en hel del då den avlastar föraren i tex. stadskörning. Hoppas fler märken får denna funktion!?

Extrautrustning som dragkrok går ej att få ännu då Nissan Leaf inte är typad för detta.

https://www.nissan.se/fordon/fordon-utbud/leaf/priser-specifikationer.

htmlhttps://itunes.apple.com/se/app/leafspy-pro/id967376861?mt=8

Här finner du alla nu för Sverige aktuella versioner av Nissan Leaf 2018 samt priser. Glöm inte att dra av supermiljöpremien som reducerar priset med 60 000:-!