Biljättar stryper hybrid-försäljningen efter nya reglerna

Via NyTeknik och Automotive News: Enligt Automotive News har Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz och Porsche beslutat att sluta sälja sina laddhybrider på flera marknader i Europa. För att modellerna ska kvalificera sig för nya WLTP-standarden (som skulle vara klart från 1 september), kommer de i många fall behöva större batterier, och då är frågan hur mycket det trycker upp priset alternativt urholkar förtjänsten för tillverkarna. 

Automotive News har pratat med en talesperson för Volkswagen som bekräftar uppgifterna och som säger att Passat GTE inte kommer att börja säljas förrän i juli 2019. Även Golf GTE har slutat säljas, dock finns det inget datum då den åter kommer finnas i utbudet.

I Sverige är dock situationen en annan. Marcus Thomasfolk, presstalesman på Volkswagen Sverige, säger att man fortfarande kan beställa laddhybridversionen av Passat.

– Vi har Passat GTE i vårt sortiment och den går att beställa. Men det är 2018 års specifikation. Vi är tydliga mot kunder att det är årsmodell 2019 man kommer få – och den har vi inte fullständiga data på. Dock har vi en prisgaranti så de som beställer vet vilket pris de får betala, säger han till Ny Teknik.

Enligt Marcus har WLTP-kraven blivit en flaskhals och det är inte endast GTE-versionerna som drabbas av att de inte fått sin certifiering. Men på grund av populariteten på just Passat GTE har väntetiden blivit extra lång.

– Efterfrågan har varit enorm så det bidrar också. Vi vet inte när vi kommer att börja leverera bilarna, men det blir under 2019. Golf GTE kommer vi att börja sälja först efter det att vi fått den certifierad. Hur det ser ut på andra marknader kan inte jag kommentera, säger Marcus.

https://www.nyteknik.se/fordon/biljattar-stryper-hybrid-forsaljningen-efter-nya-reglerna-6933063