Försäljningen av nya dieselbilar rasar runtom i Europa. 

Försäljningen av nya dieselbilar rasar runtom i Europa.

Volvo en av de största dieselvärstingarna i Europa

Källa via Expressen – Allt om bilar: Andelen dieselbilar väntas sjunka stadigt de kommande åren som en följd av tuffare krav på rening och förbud i flera städer.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Volvo finns bland de bilmärken som har allra högst andel dieselbilar i Europa.

Land Rover, Jeep och Volvo. Där har ni de tre bilmärken som har allra högst andel dieselbilar i Europa. Och det är också de som riskerar att drabbas hårdast när försäljningen av dieselbilar störtdyker.

I januari 2017 var andelen dieselbilar av nybilsförsäljningen i Tyskland 45 procent. Under samma månad i år var siffran nere på 33 procent. Under hela 2017 såldes 7,9 procent färre dieselbilar än året innan och raset kom till största delen under det andra halvåret. Analysföretaget LMC Automotive spår att andelen dieselbilar kommer att sjunka till 28 procent för hela 2018 – vilket är en dramatisk förändring.

I Europa som helhet väntas fallet gå långsammare men landa på cirka 28 procent diesel av nybilsförsäljningen 2025.

Volvo vill elektrifiera

För Volvo, Land Rover och Jeep handlar det nu om att snabbt erbjuda andra drivlinor på marknaden. Speciellt Volvo planerar för elektrifiering med laddhybrider och mildhybrider till samtliga bilmodeller.

Bakom Volvo i listan över märken med hög andel dieselbilar finns Mercedes, BMW och Audi. Alla tre har offentligt sagt att de tror på dieselbilen och lanserar i år flera nya motorer och dieslar i kombination med elektrifiering.

På bilsalongen i Genève sa Mercedes utvecklingschef Ola Källenius att det finns en stor uppgift i att utbilda bilköparna om hur rena moderna dieselbilar faktiskt är.

Men frågan är om det ens är möjligt.

I spåren av dieselskandalen och rapporter om sämre luft vill fler och fler förbjuda dieselbilar helt och hållet. Tuffast är borgmästaren i Rom, Virginia Raggi, som vill förbjuda dieselbilar redan 2024.