Vätgas-hus i Göteborg. Of-Grid

Det här verkar väldigt intressant, men att det skulle väckt sådan uppståndelse som den inbjudne journalisten påstår ställer admin sig frågande till? I annat fall får jag väl erkänna att jag missat detta projekt totalt! Det är mycket info i varje fall och ett ganska stort åtagande då det är ett stort hus. Det är lite oklart vad som menas med ”höghus” i artikeln som snarare är skriven som en intervju.

Det är just dessa rader som verkar lite ”luddiga”:

”Ett typiskt svenskt höghus kostar i genomsnitt 28 000 – 32 000 kronor kvadratmetern” säger Hans-Olof. ”Här är priset faktiskt bara 30 000 kronor” säger han. Det är förvåningsvärt lågt och ganska imponerande. Det är alltså möjligt att bygga ett modernt ’off-grid’-hus med alla faciliteter och bekvämligheter billigare än dom flesta konventionella höghus.

Admins kommentar: ”lågt”? Skillnaden mellan 30 tkr och 32 tkr kan väl inte påstås vara ”lågt”? Kan iofs vara felskrivning??

Artikeln publicerades i Solenerginyheter som är en del av Dagensnäringslivs sajter.

Hans-Olof Nilssons ”off-grid” hus har fått stor uppmärksamhet i Sverige och även utomlands. Flera stora bygg- och energiföretag, även IKEA, har varit på besök för att lära sig mer om hur en fastighet kan drivas i ö-drift. Vid vissa ställen kan ö-drift ha en klar fördel för enstaka hus, eller i så kallade ’micro-grids’, där flera hus är sammankopplade i ett lokalt energisystem som sedan inte är anslutet till det ”stora” svenska elnätet.

Totalt har mer än 2500 besökande fått en visning i vätgas-villan. I inomhus-garaget står givetvis en elbil, BMW i3, men även en konventionellt dieseldriven Volvo. Hans-Olof planerar att skrota ut Volvon och skaffa en vätgas-driven Toyota Mirai. Huset i sitt nuvarande läge producerar ett överskott av vätgas på ungefär 800 – 1000 kubikmeter årligen vilket är fullt tillräckligt att köra Mirai:en ca 1000 mil.

http://www.solenerginyheter.se/20180518/985/svensk-energipionjar-bygger-vatgas-hus-i-goteborg