Uppdaterat: Tesla – Hämtar inte gamla lösningar ur frysen!

Nu har vi fler unika klipp!
Uppdaterat 25/7-18

Tesla är en av de väldigt få el-bilstillverkarna som INTE köper redan befintlig bilteknik från hyllan.
För att förstå det bör man ta en ordentlig titt under skalet.

I den här uppdateringen får vi med hela 7 olika klipp. Tack vare att det finns så fantastiska entusiaster som delar med sig av informationen kommer vi allt närmare hur faktiskt komplicerad teknik gör Tesla Model 3 alldeles speciell. Tesla Model 3 texklarar till och med den tuffaste back-körning som finns! Se den körningen på Pikes Peak där Volkswagen I.D.R slog hastighetsrekordet med 16! Ja sexton sekunders marginal till en fossildriven bil! Jo det stämmer se länken!

Jag vet, vara objektiv när det gäller just Tesla är svårt

En av de viktigaste komponenterna. Motorn

Det är nämligen mycket som genom Elon Musk faktiskt genomsyrar företagets utveckling. Dessutom en bredd i företaget som är svår att blunda för. – Space-X, rymdteknik, Boring Co, Tunnelsystem och transportsystem, Tesla reservkraft, Tesla solcells-paneler etc. Ytterligare fakta är att Tesla har varit elbilstillverkare sedan 2008.

Jovisst, vi har ett helt tjog av övriga hel-elektriska alternativ, men de har helt enkelt inte fått ut dem på marknaden eller så skryter de gärna om när de kommer. Återstår att se helt enkelt.
För Sverige finns nu under 2018, BMW i3, KIA Soul EV, HUNDAI IONIC Electric, NISSAN Leaf 40 kWh, RENAULT Zoe och VW E-Golf.

Men hur sjutton kommer detta sig att en enda el-fordonstillverkare skrämmer slag på resten av fossilbilsindustrin när TESLA Model 3 visar sig klara extrem backkörning som på Pikes peak? Ha högre effektivitet och kapacitet än TESLA Model S etc? Dessutom väger batteripaketet mycket. – Jo både batterier och drivlina har Tesla optimerat maximalt för att få så pålitlig och effektiv drivlina som möjligt. Men det gör väl andra tillverkare också? Så vad är haken i detta?

Det finns en viktig skillnad i företagets grundide, ”Plocka inte gamla lösningar från frysen och försök tina upp dem”. – Därför den lite udda rubriken.

Hemligheten ligger i tänket. Optimera för så god prestanda som möjligt, spara inte på möjligheterna heller. Visar det sig det går få ut ännu mer… Ok fine!

Sju nya klipp från INGENEERIX förklarar pedagogiskt lösningarna

1. Då kikar vi närmare på batteriet:


Lägg märke till att allt är integrerat i batteriets huvudenhet (penthouse) som sitter i den bakre änden av den platta som batteriet utgör.

2. Och så har vi den så kallade driv-linan:


Här sitter nämligen den också egentillverkade el-motor som är en utvecklad variant av Nicola Teslas konstruktion. Med dagens mjukvaror visar den sig vara unik.

3. Tesla Model 3 visar upp enkelhet även i elsystemet:


Elsystemet är förstås också det integrerat som övriga komponenter och är dramatiskt kortare än i ett fossilfordon.

4. Tesla Model 3 kylsystem, en översikt:


Kylsystemet är även det integrerat på ett enkelt och imponerande effektivt sätt. Faktiskt något enklare än Model S system!

5. Inverteraren. En av de viktigaste komponenterna


Det man inte ser omedelbart, är att den består av flera komponenter som för bara något decennium sedan var omöjliga att applicera just så här. Tack vare moderna kompositmaterial och avancerade innovationer.

6. Och hjärtat i Tesla Model 3. Motorenheten:


Inverteraren är här borttagen, men totalvikten är under 90,7 kg. Drivaxlarna är identiska som på S/X med enda skillnaden,- splines är 40mm på 3 mot 44 på S/X. Tätningen (67mm) är dock identisk, så du kan byta med S/X, att använda S/X drivaxlar. Intressant för den händige?

7. Motorenheten med rotor, Reluktansmotorn


Härinne sitter själva rotorn som är en utvecklad variant av den så kallade reluktansmotorn. Här vrider Ingeneerix på den manuellt. Genast ser man att den ”stegar” mellan magneterna. När ström kopplas på jämnas dessa ut, mellan magneterna i rotorn. Inverteraren gör gången effektiv/snål.

Litet bonus-klipp nedan!

Hör vad tyst TM3’s elmotor är. 


Det här visar att själva ljudet från elmotorer inte är dominerande. Det ljudintryck man idag får av en elbil är faktiskt andra ljudeffekter som tex: Mekanik i drivaxlar, hjulens motstånd och resonanser i olika vägtyper, vindmotstånd och ljud i karossens detalj-utförande. Ljudisoleringens effektivitet, och så vidare.

Hela arrangemanget i alternativ vy. 


Onekligen okonventionellt sätt visa alla delar utan att göra en virtuell bild.

Det hemligaste i TESLA!


Här kan vi faktiskt se alla gömda data som styr ALLT i Model 3 inklusive BMS = batteri-styrning, autonoma funktioner, styrning av motor etc.

”The Model 3 (like the S/X before it) uses CAN and other technologies as communications networks which greatly reduce wiring. Tesla has built a CAN Signal viewer into the software of the center screen to make diagnostics easier.Vi får ge Ingeenerix en eloge för detta onekligen!