Det smarta hemmet – spara energi – app-tips

Du kan göra mycket hemma med appar

https://www.99.se/artikel/11328-automatisera-ditt-hem-zelda-style

Intresset växer kring det smarta hemmet och det finns nu flera leverantörer vilka levererar hårdvara som går att koppla upp relativt enkelt via mobilen.  För den som är bara lite intresserad av att spara energi, kan det finnas mycket intressanta lösningar.

För att koppla ihop alla smarta prylar hemma behövs wi-fi-router samt en brygga ”accesspunkt” (många tillverkare har en egen lösning just för sina prylar), och en populär modell kommer från Samsung. Samsung Smartthings har blivit en favorit hos många för att den pratar med otroligt många prylar från olika tillverkare. Denna finns bland annat i Webhallens sortiment.

Både Philips Hue och Ikea Trådfri använder den öppna standarden Zigbee, se Wikipedia. Detta gör att de kan samtala med varandra. Möjligheterna är nästan obegränsade, ja upp till din fantasi. Tillverkarna vill förstås göra tekniken enkel och tillgänglig för alla, och samtidigt miljövänlig. ”Med ’adaptiv reglering’ kan du ställa in vilken temperatur det ska vara i bostaden/garaget på natten och när du inte är hemma. På så sätt sparar du el både när du sover och är bortrest”. Du kan även styra hur varmt det ska vara i delar av bostaden, så tar ”appen” hand om resten.

Nedan får du alla länkar och en enkel intro från 99.se som ger en bild om vad enbart styrning av belysning kan ge.

https://www.elgato.com/en/eve/eve-energy

https://www.apple.com/ios/home/

https://www.99.se/artikel/11079-webhallen-satsar-pa-det-smarta-hemmet

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/departments/lighting/36812/

https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/smarta-hem/homekit?query=fibaro