Oviss framtid för våra favoritviner!

”Vi som samhälle måste kraftigt minska utsläppen av växthusgaser för att säkra framtiden för våra vinodlingar. Vinodlare måste också anpassa sina odlingar till ett förändrat klimat, och våga överge de mest odlade druvorna”, säger Kimberly Nicholas, lektor vid Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling, LUCSUS, i ett pressmeddelande.

Idag odlas endast 12 druvsorter på 70-90 procent av det totala antalet hektar i många länder. Det representerar 1 procent av variationen av alla druvsorter som odlas globalt. Några av de mest odlade är Cabernet sauvignon, Chardonnay och Pinot noir.

Att odla ett fåtal druvsorter lämnar vinnäringen öppen för negativ påverkan av klimatförändringarna, menar forskarna. Många av de mest populära sorterna har en tendens att mogna tidigare och är mer vattenkrävande. Det gör dem mer sårbara för ett förändrat klimat, där traditionella vinodlarregioner kanske måste anpassa sig till högre temperaturer, tidigare vårar och inslag av frost i odlingssäsongen.

Samtidigt tyder forskning på att det är just druvor som mognar senare som är bäst lämpade för ett varmare klimat.
Arbetet med att anpassa vinnäringen till ett förändrat klimat kräver insatser på olika nivåer menar forskarna. Odlare och forskare måste arbeta tillsammans för att samla in och dela data om mognadsmönster, skördar och druvor för att ta fram projektioner för vilka vindruvor som passar bäst för olika geografiska regioner i framtiden.

Även konsumenterna måste börja tänka om och bli mer öppna för att dricka viner baserade på olika druvor från samma vinodlarregioner menar forskarna. Alla måste ställa om; vinodlare, vinförsäljare, och inte minst vindrickare. Och vi måste ställa om till ett samhälle med radikalt minskade utsläpp för att kunna fortsätta vårt vindrickande, oavsett druva, kommenterar Kim Nicholas.Resultaten publiceras i Nature Climate Change – Via Kemivärldenbiotech.se 

https://www.kemivarldenbiotech.se/article/view/594413/oviss_framtid_for_favoritviner