ELBILSMÄSSAN I NACKA 2017 – Ecar Expo.

Jag besökte Elbilsexpo i Nacka på söndag den 19 november. Upptäckte att ICA Maxi vid Nacka Forum har 10 st fria ladd-platser (typ 2 utan kablar) och passade på att koppla in mig där medan jag roade mig på mässan. Jämfört med förra året märktes det ett avsevärt större intresse både bland utställare och publik. Efter en snabb runda bland bilarna och ladd-systemen som det fanns gott om i år också, gick jag till den nya avdelningen med två- och trehjuliga elfordon. Mest elcyklar men också vespor, motorcyklar och specialfordon. Barnen hade fått en egen lekavdelning i år. De lite större barnen inklusive undertecknad fick möjlighet att pröva alla fordonsvarianter på en inomhusbana. Mycket uppskattat!  Jag har förstått att Sverige legat efter med utbud av dylika elfordon vilket är rimligt med tanke på klimatet. Med det statliga bidraget på 25 % ser det ut som importörerna anar morgonluft och utbudet är nu brett och av god kvalité. Bland vanliga cyklar är det de system som har motorn i vevpartiet som ger bäst känsla och stabilitet. Här finns tre dominerande märken, Bosch, Yamaha och Shimano som alla fungerar mycket bra. Yamaha blev min favorit under provturerna runt banan. Jag upplevde deras system som väldigt följsamt och behagligt.  Alla märken har mer eller mindre sofistikerade lösningar med växelsystem, t.o.m. automatiska, effektlägen och elektroniska instrument.

Zero bikes, 14 – 18 kw. Amerikanska Zero är på frammarsch i Sverige och finns numera hos två enskilda handlare, MC-Konsult i Lidköping och Mickes Motor i Växjö.

Ett litet frågetecken är hur elektroniken fungerar vid åretruntbruk i vårt klimat? Aktionsradien förefaller vara mer än tillräcklig för de flesta cyklarna. Ofta uppåt 10 mil och som mest för vissa t.o.m. uppåt 20 mil på en laddning. Priserna börjar på strax under 20 000:- och går uppåt 30 000:- för de vanliga cyklarna och mycket mer för olika specialmodeller. Jag provkörde också både en el-vespa och en moped som båda ska klara 6 mil på en laddning. Tyst och lättkört för 20 000:-! Med 25 % i bidrag kan man välja ett ypperligt pendlingsfordon med eller utan trampor som inte fastnar i bilköer, som inte släpper ut något co2 och som nästan är gratis att ladda! Dessutom är dessa elfordon underhållande att köra! Just därför blev jag kvar längre än planerat på cykelavdelningen.

Så tillbaka på bilavdelningen.

Volvo hittade jag inte! Varför finns de inte med på en elbilsmässa? BMW hade sin elbil i3 på plats och även den flashiga sporthybriden i8 liksom Porsche med en lyxig hybrid. MB och VW fanns där men visade inga överraskningar. Av de traditionella märken är det Hyundai (Ioniq), Nissan (Leaf), Renault (Zoe) och VW med Golf e som idag säljer helt eldrivna bilar med godtagbar räckvidd och snabbladdningsmöjlighet.  Alla dessa tre ser potentialen i elbilsmarknaden och har en produkt som kan möta kundens önskemål.  Man oroar sig till och med att det ska bli kö och väntetider då efterfrågan ökar. En säljare beskrev det så här:

”För ett år sedan dök det upp en kund som frågade om elbilar en gång i månaden medan det nu är flera i veckan”.

Som vanligt var det fullt i Teslas monter vilket kanske är förvånande då model S har funnits i 5 år och X:en också ett bra tag nu. Någon model 3 fanns inte på plats. Kanske får vi se den nästa år. Tesla erbjuder 400 kWh fri laddning per år och ganska förmånligt pris på laddning därutöver. De bilar som sålt före 2017 eller om man har en kod vid köp av en ny har helt fri laddning.

Laddinfrastrukturen har generellt förbättrats ordentligt redan och det är sällan några problem att ladda publikt. Ganska ofta är det också gratis att fylla batteriet då man parkerar för att handla eller äta eller som nu då jag roar mig med ett mässbesök. Jag var den enda som lånade el då jag parkerade och det fanns flera uttag lediga då jag åkte några timmar senare med fulladdat batteri.

Sammanfattningsvis så fanns det knappast något skäl att bli euforisk över nyheterna på bilsidan. Stretar de stora märkena fortfarande emot eller är det verkligen så svårt att göra en billigare ”Tesla”? Batterikostnaden har redan sjunkit ordentligt och fortsätter ner allteftersom volymerna ökar. Det mesta av tekniken är ju för övrigt ganska enkel i ett elfordon vilket blev tydligt på cykelsidan. En öppenhjärtig representant för ett av de ”bra” elbilsmärkena delade med sig av sina funderingar omkring de förändringar som teknikbytet medför för eftermarknad och servicesidan. Är det därför omställningen tar sån tid? Vid samtal med representanter i montern för Elbil Sverige kom frågan upp just om kostnader för service på de olika elbilar som finns på marknaden. En mycket lägre servicekostnad än för fossilbilen är ju ytterligare ett bra argument till elbilsköparen. Jag efterlyser en rättvis jämförelse både mellan olika elbilsmärken och även relaterat till motsvarande fossilbil.

I gapet mellan tvåhjuliga (och enkla trehjuliga) elfordon och konventionella elbilar finns det utrymme för varianter på elfordon som kan klassas som moped typ 1 (max 45 km/timmen) och som kan ha klimatskydd, bättre säkerhet och komfort än en cykel eller vanlig moped. Det enda fordon av denna typ som fanns med på mässan var Renault Twizy. Jag hade gärna sett många flera märken och modeller då det är en fordonstyp som lämpar sig väl för året-runt-pendling i storstadsområden och som har de självklara fördelarna som en cykel har och dessutom kan fungera året runt. El-cykelbidraget gäller också för dessa fordon.

Avslutningsvis vill jag att det kommande år framgår att elbilsexpo innehåller andra elfordon också. Kanske skulle ett bättre namn vara Elpåhjul….?

Några intressanta länkar:

www.rosebikes.se

www.eloped.se

www.wallerang.se

www.ecoride.se

www.cykloteket.se

www.haibike.com

www.hillkiller.com

www.vessla.com

www.hyundai.se

www.nissan.se

www.renault.se

www.tesla.com

www.mckonsult.se/zero/