Artikel hämtad från Expressen – Vad vi äter, var vi bor, hur vi transporterar oss, vad vi köper och vad vi gör med våra pengar – alla val vi gör spelar roll.
Nästan allt vi gör en vanlig vardag påverkar miljön – det börjar redan med morgonduschen. Så hur gör man om man vill dra sitt strå till stacken och hjälpa miljön. Att ändra sitt beteende kan upplevas som svårt för många – därför har vi gjort ett enkelt schema för att hjälpa dig på traven, till hjälp har vi haft Carina Borgström-Hansson Expert på ekologiska fotavtryck vid WWF.
Alla punkter kanske inte passar in i din vardag – men du kan säkert ta med dig något:
- 07.00 Morgonrutin
- Undvik: Långa duschar.
- Gör: Tänk över dina varmvattenvanor.
- 07.30 Frukost
- Undvik: Skinka.
- Gör: Ät vegetariskt.
Expertens kommentar:
– Om du äter kött eller inte gör oerhört stor skillnad på energianvändning, utsläpp, markanvändning och vattenanvändning, säger Carina Borgström-Hansson.
- 08.00 Åka till jobbet
- Undvik: Bilen.
- Gör: Åk kollektivt.
Expertens kommentar:
– Det är väldigt viktigt att man tänker till om hur man transporterar sig. Behöver man överhuvudtaget äga en bil, kan man anpassa livet till cykel och kollektivtrafik? Kanske kan man gå med i en bilpool.
- 12.00 Lunch
- Undvik: Att kasta mat.
- Gör: Ät upp det du har på tallriken.
Expertens kommentar:
– Det som gör störst skillnad vad gäller maten är hur mycket kött du äter och hur mycket mat du slänger, säger Carina Borgström-Hansson.
- 16.00 Handla kläder
- Undvik: Fleecematerial och luddig polyester – de släpper ifrån sig mycket plastpartiklar som hamnar i vattnet.
- Gör: Köp begagnade kläder.
- 17.00 Handla mat
- Undvik: Att köpa saker du inte behöver.
- Köp: Tänk ut vad du ska laga och handla genomtänkt.
Expertens kommentar:
- – Titta i kylen och inte i plånboken, bestäm dig för vad du vill ha innan du går in i affären.
- 18.00 Laga mat
- Undvik: Ugn, att kasta mat.
- Gör: Laga mat på eftervärme och kolla i kylskåpet – laga den mat som du redan burit hem.
Expertens kommentar:
– Det handlar om smart planering, du kan återanvända rätter från den ena dagen till nästa, säger Carina Borgström-Hansson.
- 19.00 Diska
- Undvik: Att diska halvfulla maskiner.
- Gör: Packa diskmaskinen full, ha miljöeffektiva vitvaror.
Expertens kommentar:
– En generellprincip är att vitvaror och bilar ska vara nya – om de används mycket. Då använder de mindre energi och har lägre klimatpåverkan. Men för de flesta andra produktkategorier är det sämre för miljön att köpa nyproducerade saker.
- 20.00 Tvätta
- Undvik: Halvfulla maskiner, höga temperaturer, torkskåp och torktumlare – det drar mycket energi.
- Gör: Tvätta mer sällan, häng kläder på tork.
Expertens kommentar:
– Man köper slentrianmässigt massa kläder och lägger dem nästan direkt i tvättkorgen. Vädra och ta bort fläckarna utan att tvätta hela plagget om det går, säger Carina Borgström-Hansson.
Fem viktiga områden
Vissa saker är viktigare än andra när det gäller privatpersoners klimatpåverkan. WWF har listat de fem områden där du kan minska din klimatpåverkan mest:
Bilen. Transporter och privat bilåkande står enligt Naturvårdsverket för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser.
Bostaden. Nästan en tredjedel av all energi som produceras i Sverige går till uppvärmning av byggnader.
Butiken. Vår konsumtion av nya prylar står för en väsentlig andel av våra växthusgasutsläpp genom de industrier som tillverkar dem.
Biffen. Enligt Jordbruksverket står animaliska produkter, som kött, mjölk och ost, för en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser.
Börsen. Som privatperson kan du se över i vilka bolag du investerat i. Kontakta din bank och fråga efter placeringar som inte bidrar till global uppvärmning.