Rapport: Husvärme med ved och sol 

Vi var 14 personer som trängde in oss i pannrummet hos Stefan och Christina Springmann i Hallstahammar lördagen 28/5. Stefan hade tänt en liten brasa i
pannan NIBE Vedex 3300. Mest av bekvämlighetsskäl eldar han normalt med s. k. loggs, dvs tegelstenstora pressade spånklotsar. Det är ju en ren träprodukt där träets lignin används som bindemedel. De levereras på 960 kg pallar med 96 paket med 10 kg loggs. I den gamla pannan från Värmebaronen gick det åt drygt 5 ton loggs per år. Men med ny panna med utökade ackumulatortankar, nya 3-glasfönster och grundisolering och till sist solfångare är han nu nere i ca 2,4 ton. Normalt brukar solfångaren ta över helt i mitten på
april men i år var det lite för kyligt så han fick tända pannan ytterligare några gånger.

 
Stefan med handen på ett paket loggs. Den lilla smidiga pannan skymtar bakom honom.

 Loggs innehåller ca 4,7 kWh/kg och dagspriset är ca 3,85 kr/kg eller 82 öre/kWh brutto och om pannan klarar 85% verkningsgrad blir det 96 öre/kWh. Under 10 000 kr i värmekostnad duger! En stor fördel med vedeldning i ett äldre hus, påpekade Stefan, är att den varma mustocken ger bra ventilation i huset och bra inomhusklimat. 

Huset är byggt 1939 och är i mycket gott skick. 8 m2 vakuumrörssolfångare spar minst 500 kg loggs per år, ca 2000 kr. 
Pannan och solfångaren arbetar tillsammans med tre ackumulatortankar som kan jobba i serie eller parallellt. Kanske lite överkurs men ger maximal flexibilitet. (Vi förstod inte riktigt allt!) 

 Efter husvisningen satte vi oss i Stefans ”gårdstält” och föreningen, via Gunnar Öberg, bjöd på goda hamburgare och Christina S på bulle och kaka till kaffet. Stämningen var hög och samtalen intensiva. 

Tack Stefan och Christina! 

Rapportör: Nils Larsson 

 Contura vedkamin i vardagsrummet ger både värme och mys