Vatten är en av lösningarna på återvinningen av batterier

I det här reportaget från Sveriges Radio berättar Chalmers bland annat om hur effektivaste återvinningmetoden för litiumbatterier faktiskt är genom vattenseparation.

Hur mycket batterier tål planeten?

Framtiden är batteridriven, men har vi metaller så det räcker? När alla bilar ska bli elektriska växer efterfrågan på råvaror snabbt. Kommer de att räcka?

Det är en självklarhet att vi måste återvinna och skapa kretslopp. Det säger Emma Nehrenheim, miljöchef på batteriföretaget Northvolt. Men även med en bra återvinning kan det bli svårt att få resurserna att räcka till. Vi vet inte hur stor efterfrågan ska bli.

På Chalmers arbetar professor Christian Ekberg med att skapa återvinningsteknik för metaller som litium, kobolt och nickel. 
Han tror att vi behöver vi hitta nya typer av batterier med andra metaller, för att kunna skapa en helt fossilfri biltrafik.

I programmet hörs även batteriforskaren professor Kristina Edström, Uppsala universitet, Mikael Höök som forskar om globala energisystem vid Uppsala universitet och Martina Petranikova, assisterande professor vid Chalmers i Göteborg.