Ny fönsterfilm lagrar solenergi! Ett genombrott!?

Forskare inom kemi har skapat en genomskinlig fönsterfilm som fördelar solenergin över dagen. Filmremsan väcker nu internationellt intresse.

När solen ligger på blir det olidligt varmt inomhus och kylanläggningar går igång. På kvällen när solen inte lyser, behövs å andra sidan energi för uppvärmning. Plastfilmen från Chalmers kan vara lösningen på hur solenergin kan fördelas över dagen.

Det är en molekyl med unika egenskaper som forskarlaget på Chalmers skapade för några år sedan, som nu utvecklats vidare. En plastfilm med den nya molekylen har skapats och monterats på glas.

För en tid sedan presenterades forskningsresultaten om plastfilmen i den internationella vetenskapliga tidskriften Advanced Science.

Sen dess har mailkorgen hos professor Kasper Moth-Poulsen, som leder forskarlaget på Chalmers kemisektion, fyllts med brev från när och fjärran.

– Gensvaret har varit stort, säger Kasper Moth-Poulsen. Och lyckas vi med detta får vi ett bättre inomhusklimat samtidigt som vi sparar energi. Och det gäller ju inte bara hus i Sverige, det är intressant överallt.

I höst går forskarna vidare och monterar en vidareutvecklad plastfilm på ett riktigt fönster. Det kommer bland annat att ge svar på frågor som forskarna har om energieffektivitet och kostnader för att producera plastfilmen.

Foto: Erica Hedin / Sveriges Radio

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7260987