Har vi elbrist i Sverige?

Har vi elbrist i Sverige?

Gång på gång har nyheterna larmat om elbrist. I flera dagstidningar larmade en ledarskribent med svarta rubriker att Sverige importerar dansk kolkraft motsvarande den nyligen stängda kärnreaktorn Ringhals 1. Men det var ju lögn! Den angivna dagen var Sverige nettoexportör av el. Efter påstötning kom en försiktig dementi en vecka senare. Dock valde tidningen att inte ta in min insändare.

Liknande nyheter har också synts i public- service-TV. Budskapet är att det var dumt att stänga Ringhalsreaktorer och att vi nu behöver köra oljeeldade kraftverk eller importera kolkraft. Det är inte heller sant. Karlshamns oljekraftverk ställdes i beredskap för att kunna tas i drift om någon kärnreaktor skulle krångla eller om något annat skulle hända som äventyrar elförsörjningen. Vi är väldigt elberoende i vårt högteknologiska samhälle. Så att ha reservkraft tillgängligt är en nödvändighet. Det har man även inom industrin, på sjukhusen, på lantgårdar mm. Fortfarande är det oftast dieselkraftverk men som tur är körs de väldigt sällan och orsakar en försvinnande liten del av våra co2-utsläpp.

Vilka krafter är det som så effektivt påverkar media med sensationsnyheter? Vad är syftet med det? Är det politiska krafter? Om budskapet är: Om dom (?) ändå klantat till det så att man måste producera el med olja och kol så kan jag gott flyga och köra fossilbil utan dåligt samvete. Bra! Då vet jag vem jag ska rösta på i nästa val.

Men vill vi verkligen ha det såhär? Ska vi tillåta att falska nyheter ska få styra våra beslut och vilka som ska bestämma vår framtid?

Kanske är det också på andra områden än på energiområdet som sanningen offras? Om det är så är vi illa ute.