Elpris: Utsläppsrätter och hydrologisk balans lyfter elpriserna

Priserna på utsläppsrätter för koldioxid fortsätter att stiga, vilket de har gjort ända sedan början av 2018. Det är EU:s åtgärd i form av Market Stability Reserve som gör att det finns allt färre tillgängliga utsläppsrätter. Men det kan också finnas en viss del ”marknadspsykologi” som påverkar priserna uppåt.

Det vill säga att rädslan för att priserna ska stiga gör att det blir större köpintresse, vilket i sig driver upp priserna ytterligare. Under hösten kommer det sannolikt visa sig om bristen på utsläppsrätter faktiskt blir så stor som marknaden är rädd för. Även spelet runt Storbritanniens eventuella avtalslösa Brexit påverkar. Just nu tilldelas de inte några utsläppsrätter, men måste fortfarande köpa dem.

Kol- och gaspriserna har haft en nedåtgående trend ända sedan hösten 2018.

Det är många faktorer som spelar in, men priset för utsläppsrätterna göra att kostnaden för att producera el med kol och gas blir allt högre vilket gör att det blir alltmer attraktivt att producera el med sol- och vindkraft. Eftersom kostnad för kol- och gasproducerad el stiger och kostnader för att bygga förnybar elproduktion sjunker passerar vi efterhand ett antal mycket intressanta brytpunkter.

Kärnkraft.

Kärnkraft är för länge sedan betydligt dyrare att bygga än vind- och solkraft, men även nybyggnad av kolkraft börjar bli dyrare. Om trenderna håller i sig är det heller inte utom räckhåll att även existerande kolkraft börjar få konkurrens.

VUEF’s Ordförande Gunnar Öberg via elhandelsföretaget Centrica.