Varför skall jag köpa elbil?

Det är billigare! 

Bara 360kr i årlig bilskatt!

Elbil har så mycket bättre effektivitet 85-90%. och drivs med 100% el. Körkostnaden är därför bara ca 2:-/mil! Laddning är ofta gratis på publika laddstationer. Dessutom erbjuds ofta gratis eller billigare parkering närmast köpcentra eller hotell.

Elbil har mycket lägre servicekostnader/försäkringskostnader. Mycket enklare konstruktion med mycket färre delar utan komplicerade komponenter. Inga oljebyten, byten av filter, avgassystem, kamrem eller annan service. 

Andrahandsvärdet är bättre. Elbilar behåller värdet bättre då de redan nu är efterfrågade begagnade just för sin goda total-ekonomi. 

Det är enklare!

Stoppa i ladd-kontakten på kvällen och bilen är fulladdad på morgonen. Eller gör samma sak på jobbet. Inga extra stopp på macken och diesel/bensindoft på händerna. På långresan kollar du i gratis-appen var du kan ladda. Planera resan med trevliga fikapauser och bensträckare för en säkrare färd utan stress. Du mår bättre, barnen är nöjda och du kommer fram utvilad. 

Kallstart på vintern är inget problem alls, en elmotor har inga problem med att ge full effekt direkt, även vid sträng kyla.

Elbil är rymligare!

Drivsystemet i en elbil tar mindre plats. Därför har en modern elbil ca 30% bättre utrymmen än motsvarande konventionell bil.

Man kan faktiskt övernatta i en elbil (under -25) och inte behöva vara rädd för avgaser!

Elbil är tyst och utsläppsfri!

I städer och tätorter minskar trafikbullret och luften vi andas blir renare. Du kan få köra även i städer med utsläppsbegränsningar som kan komma att införas.

Elbil är säkrare!

I en elbil kan batterier och drivsystem placeras plant vilket ger oslagbar sidokrocksäkerhet och förbättrar bilens väghållning/köregenskaper. Dessutom är brandrisken mindre då energinnehållet är lägre och en batteribrand är lättare att släcka.

I en krissituation kan tillgången på flytande drivmedel komma att begränsas. Elbilar påverkas inte av detta.

Elbil är effektivare!

Transmissionen på en elbil har inga växlar och är mycket mjuk, ingen koppling finns och man kan inte få motorstopp.

Elbilens transmission har mycket högt vridmoment redan från start, enkelt att komma igång, även med tung last.

Mycket enklare att få till en bra antispinn och antisladd funktion med en elmotor. Den kan styra sitt vridmoment 100ggr per sekund, vilket är omöjligt i en fossilbil.

Elbil är mycket miljövänligare!

El kan framställas på ett miljövänligt och klimatsmart sätt. Svensk elmix är nästan helt fossilfri. Vi klarar en omställning till elbilar. 

Elbilen kan ingå i ett energisystem med solceller och energilagring.

Elbil kan också komma att spela en viktig roll som energilager för att jämna ut toppbelastningar på elnätet. 

Elbil har ett goodwillvärde!

Den som kör en elbil tar ett aktivt miljöansvar. Ett företag som visar sitt ställningstagande genom att välja elbilar vinner respekt hos sina kunder. 

Dina grannar kommer att uppskatta du slutar spinna igång en förbränningsmotor kl halv fem på mornarna!